Home Koffie weetjes

 


Huur een
koffiemachine

voor beurs, evenement of partij

 

Kijk onder het menu verhuur voor meer informatie!

 


Bristot
koffiebonen

Bristot

Bekijk het gehele assortiment!

 

 
Partners

Koffie weetjes


Door koffie minder kans op Diabetes

Ouderdomsdiabetes (type 2) komt aanmerkelijk minder vaak voor bij koffiedrinkers dan bij theeleuten. Die opmerkelijke conclusie trekken onderzoekers van de Amerikaanse Universiteit van Californië.

Het onderzoeksteam ontdekte het positieve effect van koffie, nadat 910 mannen en vrouwen van vijftig jaar of ouder acht jaar waren gevolgd. De deelnemers van het onderzoek die regelmatig koffie dronken, hadden 60 procent minder kans op diabetes dan de deelnemers die de koffie links lieten liggen. 

Volgens de onderzoekers zijn de cijfers zo overduidelijk, dat over de beschermende kracht van koffie tegen diabetes niet meer val te twisten. Wel liggen er nog tal van onbeantwoorde vragen. Zo is volstrekt onduidelijk wel stofje in koffie bescherming biedt, en ook kunnen de wetenschappers nog niets zeggen over hoeveel koffie nodig is om het risico op suikerziekte te verkleinen. 

 Cafeďne verhoogt risico op miskraam

Zwangere vrouwen zouden koffie volledig moeten mijden. Als zij cafeďne binnenkrijgen, neemt de kans op een miskraam sterk toe.

Dat zeggen Amerikaanse wetenschappers na onderzoek onder 1063 zwangeren vrouwen. Zij ontdekten dat vrouwen die tijdens de zwangerschap dagelijks twee koppen koffie dronken, vaker een miskraam kregen dan vrouwen die minder of geen koffie dronken.

Eerder al kwam cafeďne in het nieuws als mogelijk schadelijk voor ongeboren kinderen. Volgens de onderzoekers is nu echt duidelijk dat zwangeren geen koffie zouden moeten drinken. Liefst al drie maanden voor de zwangerschap -als deze gepland is.

Ook vrouwen die in de zwangerschap veel cola dronken, vanaf vijf blikjes per dag, hadden twee keer zo vaak een miskraam als vrouwen die dit voedingspatroon niet hadden. 

De onderzoekers denken dat de cafeďne de bloedtoevoer in en door de placenta bemoeilijkt. Ook heeft de stof mogelijk een negatieve uitwerking op de stofwisseling van het ongeboren kindje.  

Jaarlijks wordt er gemiddeld zo'n 148 liter koffie gedronken. Al sinds het ontstaan van koffie buitelen gebruikers over elkaar heen met theorieën over de voor- en nadelen van de cafeďnerijke drank. Maar helpt koffie nou echt om van een kater af te komen? En kun je er verslaafd aan raken?

Naar de gevolgen van koffie en koffiegebruik wordt al jarenlang onderzoek gedaan. Vooral het belangrijkste bestanddeel, cafeďne, is daarbij onderwerp van discussie. Niet geheel ten onrechte, want cafeďne heeft een belangrijk nadeel. Daarover later meer. Er zijn namelijk ook een hoop voordelen te vinden, zoals het feit dat cafeďne helpt bij het afvallen. 

Voordeel van cafeďne
Cafeďne zorgt voor een versnelde hartslag en ademhaling en een verhoging van de lichaamstemperatuur. Met andere woorden: het verhoogt het energieverbruik en zorgt ervoor dat er sneller vetten in de bloedbaan worden gelanceerd. En dat is handig bij het afslanken. 

Verder zorgt koffie dankzij de cafeďne voor een lekker en fit gevoel, waardoor het de aandacht afleidt van een lichaam dat vanwege het afvallen om calorieën schreeuwt. 

Scherpte en energie
Een ander voordeel: cafeďne zorgt voor scherpte en energie en dat is erg handig tijdens trainingen, die als doel hebben vet te verbranden. Verder verhoogt het de concentratie en vermindert het gevoelens van vermoeidheid. 

Cafeďne helpt bovendien spierpijn te onderdrukken en verkleint de kans op huidkanker. Verder werkt het licht levensverlengend en zorgt het ervoor dat haarzakjes langer in leven blijven, waardoor kaalheid wordt uitgesteld. 

Buiten de cafeďne worden er ook nog voordelen aan koffie in het algemeen toegeschreven. Zo beschermt het de hersenen tegen veroudering, remt het de vorming van bloedstolsels en verlaagt het cholesterol. Ook bestrijdt koffie de ziekte van Parkinson en chronische leverziektes en beschermt het tegen diabetes. 

Afhankelijk
Het maakt koffie allemaal geen wondermiddel, want er kleeft wel een belangrijk nadeel aan het gebruik ervan. Cafeďne maakt namelijk psychisch afhankelijk. 

Iedereen die meer dan drie koppen koffie per dag drinkt en daar opeens mee stopt, zou de gevolgen moeten merken. Hoofdpijn en concentratieproblemen zijn de meest gebruikelijke klachten. Het zijn ontwenningsverschijnselen die meestal vijf tot tien dagen duren. 

Met mate
Zoals alles, moet dus ook het drinken van koffie met mate gebeuren. Uit talrijk wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat het matig gebruik van koffie (maximaal drie koppen van 200 tot 250 milliliter per dag) geen negatieve gezondheidseffecten heeft. 

Koffie onttrekt geen vocht aan het lichaam en help dus ook niet tegen een kater: de alcohol zul je er echt uit moeten zweten. Verder is er geen verband tussen het dagelijks drinken van koffie en een hoger risico op overlijden. Integendeel: vooral koffiedrinkende vrouwen hebben een lager overlijdensrisico dan niet-koffiedrinkende vrouwen. 

Cafeďnevrij
Sommige mensen zijn gevoelig voor koffie, of beter gezegd voor cafeďne. Cafeďne zorgt voor meer concentratie en alertheid, omdat het een licht stimulerend effect heeft op het centraal zenuwstelsel. 

Zeker in de avond kan dat als minder prettig worden ervaren en zelfs leiden tot slapeloosheid, oorsuizen of duizeligheid. De oplossing is eenvoudig: cafeďnevrije koffie. 

Koffievervangers worden volop verkocht, maar die hebben een compleet andere samenstelling dan het originele product. Mensen die geen koffie willen drinken, maar wel van de voordelen van cafeďne willen profiteren, kunnen ook thee of cola nemen. Die bevatten wel minder cafeďne (thee gemiddeld 30 milligram en cola 18 milligram tegenover 80 milligram voor filterkoffie). 

Ook nu geldt: drink met mate, want te veel cola levert te veel suiker op. En dat maakt het juist lastig om je te concentreren. Om over de gevolgen voor de lijn en je gebit maar niet te spreken...    

 

 

Koffiedrinken tegen jicht

Wie ten minste vier koppen koffie per dag drinkt, heeft 40 procent minder kans op jicht. Een pijnlijke kwaal die vooral 40-plussers met aanleg voor de gewrichtsaandoening treft. Dat blijkt uit een Amerikaans-Canadese studie onder 45.000 mannen. 

De mannen werden twaalf jaar lang gevolgd en onderzocht. Tijdens het onderzoek moesten ze allemaal een bepaald eet- en drinkgedrag aanhouden. De mannen bleken het best beschermd tegen jicht als ze minstens zes koppen koffie per dag dronken. In dat geval werd de kans verlaagd met 59 procent. 

Het effect was het grootst bij gewone koffie, maar werd ook vastgesteld bij cafeďnevrije koffie. Thee en cola, die ook cafeďne bevatten, hadden geen invloed. 

Jicht is een ziekte die een ontsteking veroorzaakt in een gewricht, meestal in de grote teen. Geen van de mannen had jicht op het moment dat het onderzoek startte. Bij 757 mannen werd in de loop van de studie jicht vastgesteld.   
  

 

Koffie houdt mannen langer scherp

Koffie ongezond? Onderzoekers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) beweren van niet. Sterker nog, drie kopjes koffie per dag zorgen er voor dat het mannenbrein aanmerkelijk minder snel aftakelt.

De onderzoekers keken naar het koffiedrinkgedrag van duizend mannen en kwamen er zo achter dat koffiedrinkers mentaal gezien gezonder waren dan thee- en waterliefhebbers. Drie kopjes koffie gaven het beste resultaat. Meer van het zwarte vocht is niet slecht voor het geheugen, maar het positieve effect is minder. 

De wetenschappers bevestigen verder dat visolie goed is voor het geheugen. De hersenen van mannen die twee keer per week vis aten, bleken in opvallend goede conditie. Lichaamsbeweging en het hebben van een relatie zijn nog twee andere factoren die mannen langer scherp kunnen houden. 
 
  

 

Koffie moet je ruiken 

Ook elke morgen een heerlijke, dampende kop koffie nodig om wakker te worden? Blijkbaar is het niet zozeer de smaak, maar wel de geur van koffie die ons fit en alert maakt. 

De Journal of Agricultural and Food Chemistry publiceerde onlangs een studie over het effect van koffie op slaperige ratten. Slaperige ratten hebben immers minder boodschappermoleculen in hun hersenen dan alerte beestjes. Deze boodschappers spelen een rol bij het goed functioneren van de hersenen. 

Wanneer de ratten werden blootgesteld aan het aroma van koffie, werden de tekorten aan boodschappermoleculen snel aangevuld. Voor twee boodschappers werden zelfs hogere waarden dan normaal gemeten. 

Maar geldt dit ook voor mensen? De meeste van de rattengenen die samenhangen met de boodschappermoleculen hebben in ieder geval een equivalent bij de mens, dus het zou best kunnen. 

Als dat het geval is, zou dat interessant kunnen zijn voor het bedrijfsleven. Nu al wordt voorgesteld om een koffiegeur te laten ventileren in fabrieksloodsen om vermoeide werknemers, die door hun werkzaamheden niet de hele dag koffie kunnen drinken, alert te houden. 
  
 

 
 

Uw mandje is momenteel leeg.

Huur nu een
professionele
2 groeps espressomachine
voor beurs of evenement!


Eventueel met professionele Barista!

 


Koffiecatering voor op de beurs of evenement

Complete koffiecatering met een professionele barista.voor beurs of evenement en laat uw klanten genieten van een echte koffie die ze nooit meer vergeten!

 

Verzendkosten
€ 3,95
voor bestellingen onder de € 50,-

 

© Caffé Vianello
Postbus 191 • 2290 AD Wateringen • tel. 0174 769104 • fax. 0174 769107 • info@caffe-vianello.nl